Webwizards
Image default
Financieel

Welke dekkingen biedt de caravanverzekering je precies?

Ontzettend veel mensen maken op een zeker ogenblik in hun leven de keuze om een caravan te kopen. Deze caravan kunnen ze dan bijvoorbeeld gebruiken om in eigen land op vakantie te gaan, maar ze kunnen er ook mee naar het buitenland trekken. Op deze manier is het altijd mogelijk om een leuke, maar tegelijkertijd toch ook voordelige vakantie te beleven. Het kopen van een caravan is natuurlijk nog maar één ding. Meer dan waarschijnlijk zal je namelijk in de praktijk ook graag de waarde van die caravan willen laten dekken. Dat is mogelijk door het afsluiten van de zogenaamde caravanverzekering. Alles wat je hierover dient te weten ontdek je hieronder.

Waarom is een caravanverzekering afsluiten niet wettelijk verplicht?

Je dient er rekening mee te houden dat een caravan op zichzelf niet kan rijden. Daarin verschilt ze ten opzichte van een camper. Het feit dat een caravan wanneer ze zich verplaatst is aangekoppeld aan een auto zorgt ervoor dat enkel voor deze laatste een verzekeringsplicht geldt. Op het ogenblik dat de caravan is aangekoppeld aan de auto en in beweging is valt ze onder de dekking van de auto. Heb je een WA-verzekering afgesloten of heb je gekozen voor een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering? Dan wordt de dekking doorgaans doorgetrokken naar de caravan ook.

Is je caravan verzekeren eigenlijk wel nuttig?

Bovenstaande is een vraag die zeer veel mensen zich stellen die voor het eerst een caravan kopen. Je kan hen dit ook helemaal niet kwalijk nemen. Het moet immers gezegd dat het afsluiten van een aparte verzekering voor je caravan mogelijks een beetje vreemd is na het lezen van bovenstaand stukje. De caravan is namelijk toch meeverzekerd met de polis van de auto? Niet altijd. Van belang is namelijk dat de caravan aan de auto moet hangen en ze in beweging moet zijn. Op het moment dat de caravan wordt afgekoppeld van de trekhaak van de auto vormt ze niet langer één geheel. Alle schade die dan ontstaat is dus met andere woorden niet meer verzekerd. Dit maakt duidelijk dat je caravan nog eens apart laten verzekeren beslist de moeite waard kan zijn.

Uit welke mogelijkheden kan je een keuze maken?

Voor bijzonder veel verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze in verschillende vormen bestaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de autoverzekering waarbij we een onderscheid maken tussen de gewone (en wettelijk verplichte) WA-verzekering en bijvoorbeeld de WA+ beperkt en de WA+ volledige cascoverzekeringen. Ook voor de caravanverzekering geldt dat er een keuze kan worden gemaakt uit enkele verschillende types. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  1. De standaard caravanverzekering;
  2. De allrisk verzekering voor caravans;

Reeds bij het afsluiten van een standaard of basisverzekering voor je caravan zal je reeds kunnen vaststellen dat je behoorlijk goed en vooral op een veelzijdige manier bent verzekert. Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld kan rekenen op een dekking tegen diefstal en ongevallen en bij brand- en waterschade. Bovendien is het mogelijk dat deze verzekering ook repatriëring verzekert uit het buitenland en dat er een vervangend verblijf wordt voorzien bij een schadegeval.

Welke meerwaarde biedt een allrisk caravanverzekering dan?

De basis of standaard verzekering voor caravans voorziet dus duidelijk een behoorlijk aantal zeer interessante dekkingen. Het is dan ook vrij normaal dat veel mensen zich de vraag stellen of het wel nog interessant is om een allrisk caravanverzekering af te sluiten of niet. Ondanks het feit dat de standaard verzekering inderdaad reeds een significant aantal dekkingen voorziet is het wel degelijk zo dat er in de allrisk nog een belangrijke meerwaarde schuilt. De extra dekkingen waar je bij dit type van verzekering op kan rekenen kunnen in de praktijk dan ook onder meer de volgende zijn:

  • Hagelschade;
  • Inventaris;
  • Accessoires;
  • Voortent en / of luifel;
  • Een mogelijke aanbouw;

Schade aan de hierboven aangehaalde zaken zijn door de gewone caravanverzekering nooit verzekert. Dat geldt overigens ook voor de schade die mogelijks ontstaat aan de mover. Voor een dergelijke mover geldt dat het prijskaartje in de praktijk al snel kan oplopen tot zo’n slordige 1.500 euro. Er dient evenwel rekening mee te worden gehouden dat deze standaard niet is verzekert door de gewone verzekering die je voor een caravan kan afsluiten. Heb je gekozen voor een allrisk? Dan zal je tot de conclusie komen dat deze wel degelijk is verzekert. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Kan je de prijs van je caravanverzekering drukken?

Ben je toch best een beetje geschrokken van de premie die in rekening wordt gebracht voor je caravanverzekering? In dat geval zal je mogelijks op zoek willen gaan naar manieren om deze premie toch nog een beetje te kunnen drukken. Gelukkig bestaan er hier op de markt best een aantal verschillende mogelijkheden voor. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de basis verzekering in plaats van voor de allrisk. Je moet er wel rekening mee houden dat de verlaagde premie in dit geval ook het gevolg is van een beperkte hoeveelheid aan dekkingen. Dit is echt ongelofelijk belangrijk.

Naast bovenstaande zal je in de praktijk eveneens kunnen vaststellen dat je het eigen risico bij een caravan verzekeren kan afstemmen op je persoonlijke voorkeur. Je bent dus met andere woorden zeker niet verplicht om zomaar blind akkoord te gaan met het eigen risico van de verzekeraar. Hou er tot slot ook altijd rekening mee dat caravanverzekeringen vergelijken voordat je overgaat tot het afsluiten van een exemplaar eveneens altijd zeer interessant kan zijn.

Let ook op met het splitsen van je verzekeringspremie!

Wil je graag de premie voor je caravanverzekering zo voordelig mogelijk houden? Dan dien je er altijd bij stil te blijven staan dat ervoor het opsplitsen van de premie een bepaalde meerprijs in rekening kan worden gebracht. Met andere woorden, doorgaans valt de verzekering in deze situatie duurder uit dan wanneer je ervoor zou kiezen om de premie in één keer voor een volledig jaar te betalen. Let wel, dat is niet altijd het geval. Er bestaan ook wel degelijk situaties waarin de verzekeraar ervoor kiest om geen meerprijs in rekening te brengen. Dit moet je echter wel altijd controleren.