Webwizards
Image default
Financieel

Periodieke btw-aangiftes; dit moet je weten

De periodieke btw-aangifte België is verplicht voor elke ondernemer. Door deze met regelmaat in te vullen geef je aan de Federale Overheidsdienst Financiën door wat het verschil is tussen de btw die je nog verschuldigd bent en de btw die je nog moet aftrekken. Omdat dit verplicht is, zal je een boete krijgen als je je aangifte niet op tijd indient.

 

Hoe vaak?

De naam zegt het al; de periodieke aangiftes moeten vaker worden ingediend dan eens per jaar. Bedrijven met een omzetcijfer van meer dan €2.500.000 exclusief btw zijn verplicht dit elke maand te doen en ondernemingen die daar onder zitten elke drie maand.  

 

Wanneer?

Als jij elke maand een aangifte doet, dan kun je dit ten laatste op de 20e van elke maand indienen. Dit is dan over de activiteiten van de maand ervoor. Dien je je aangifte elke drie maanden in, dan is de deadline ook de 20e van de maand en geef je de gegevens van het kwartaal daarvoor door.

 

Hoe?

Het indienen van de periodieke btw doe je zeer gemakkelijk online met een persoonlijke gebruikersnaam en paswoord. Als je alles goed bij hebt gehouden en dit regelmatig doet zal het je niet meer dan 5 minuten kosten. Heb je geen informaticamiddel beschikbaar waarmee je dit kun doen, dan mag je je aangifte ook op papier inleveren. Je moet dan wel een schriftelijke verklaring bijvoegen met de redenen waarom de elektronische aanvraag geen optie voor je is.