Webwizards
Image default
Zakelijk

Zo creëer je een veilige werkomgeving

Het is belangrijker dan ooit dat mensen zich veilig voelen op het werk. Je onveilig voelen op het werk kan ertoe leiden dat personeel depressief of gestresst wordt en zelfs ontslag neemt. Vooral wanneer je personeel huisbezoeken moet doen, kan agressie tijdens huisbezoek erg angstig zijn. Je wilt natuurlijk de veiligheid en het gevoel van veiligheid voor je werknemers waarborgen, ze zouden zich zo veilig mogelijk moeten voelen. Dit is ook wat we allemaal willen bereiken binnen onze onderneming. Het lijkt heel moeilijk maar met een aantal stappen kun je de veiligheid al heel veel verbeteren en mensen zich een stuk veiliger laten voelen.

Hoe zorg je dat werknemers zich veiliger voelen binnen de onderneming?

Het allerbelangrijkste voor een veilige werkomgeving is een omgeving waar geluisterd wordt naar de werknemers. Luister goed naar de werknemers en neem hun klachten of opmerkingen serieus. Neem op tijd actie en verander de situatie. Natuurlijk moet je ook zorgen voor een open en vrije werkomgeving. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen bereiken door bordjes op te hangen met informatie waar mensen naartoe kunnen bellen in een situatie waar ze zich onprettig bij voelen. Benadruk dit ook bij de sollicitatieprocedure, en gedurende werktijd van de werknemers. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde cursussen die werknemers kunnen volgen. In sommige gevallen kan een alarmknop essentieel zijn bijvoorbeeld wanneer mensen gevoelige gesprekken met klanten moeten voeren.

Hoe stel ik een plan op?

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op het veiliger maken van de werkplaats. Het is erg belangrijk een goed plan op te maken. Het is verstandig om hier deskundige bij in te schakelen, denk aan bijvoorbeeld een privé detective voor gevaar van buitenaf voor interne situaties kun je een bedrijfs deskundige inschakelen die gespecialiseerd is op dit gebied. Een deskundige weet waar de gevaren kunnen liggen en wat hieraan gedaan kan worden. Maar ook zonder een deskundige kun je veel maatregelen nemen. Veel maatregelen of regulaties worden vaak vastgelegd door de branche, hier kun je vaak veel informatie uithalen. Soms zijn bepaalde maatregelen in een bedrijf zelfs verplicht voor de veiligheid.

Hoe werkt een alarmknop?

Een alarmknop het klinkt als iets spannends uit een film, maar het is eigenlijk iets heel simpels dat je waarschijnlijk in je leven al vaak gezien hebt. De naam zegt het al het is een knop waar je op drukt om alarm te slaan als je je onveilig voelt. Wanneer je op deze knop drukt gaat er bij de beveiliging een signaal af dat er op de knop is gedrukt en komen ze naar de plek waar de werknemer aanwezig is. Dit kan in heel veel situaties handig zijn, afhangend van de branche waarin je werkt. Maar denk aan gevoelige gesprekken met klanten of cliënten die emoties zouden kunnen opwekken. Bij bijvoorbeeld incassobureaus wordt de alarmknop vaak geïnstalleerd. De knop kan onder het bureau geplaatst worden uit het zicht.

Waar koop je een alarmknop en systeem?

De knop is misschien makkelijk te kopen maar je wilt natuurlijk ook dat het werkt en geïnstalleerd wordt. Dit kan je kopen bij beveiligingsbedrijven. Denk aan bedrijven die ook alarmsystemen verkopen of slimme deurbellen. Zij zullen je ook kunnen adviseren over de beste keuze.

 

https://secure2go.nl/be/voor-wie/veilig-op-huisbezoek/