Webwizards
Image default
Winkelen

De beste tips voor solliciteren

Op zoek naar een nieuwe baan

Wanneer we op zoek gaan of moeten naar een nieuwe baan willen we ons natuurlijk optimaal presenteren aan potentiële werkgevers. Dit begint bij het opstellen van een fantastisch CV dat optimaal onze beste vaardigheden representeert. Maar het echte werk begint natuurlijk wanneer we daadwerkelijk worden uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Hier moeten we laten zien dat de vaardigheden die we in ons CV hebben beschreven ook daadwerkelijk hebben. Daarnaast willen we tonen dat we sympathiek en gezellig zijn en daardoor een goede match zijn voor het team en het bedrijf. Aangezien eerste indrukken belangrijk zijn gaan we in dit artikel in op de beste tactieken om je sollicitatiegesprek te optimaliseren.

Eerste indruk

Het is al bijna een cliché, de uitspraak dat mensen een oordeel vellen over iemand in de eerste twee seconden na de ontmoeting. Het is te betwijfelen of dit waar is en zelfs als het waar is dan betekent dat niet dat een indruk niet later nog kan veranderen. Desondanks kan het natuurlijk nooit kwaad om te zorgen dat je een goede eerste indruk maakt. Zorg ervoor dat je netjes gekleed bent, lekker ruikt en een stevige handdruk hebt. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je schoenen net zo netjes zijn als de rest van de outfit. Vooral mannen willen nog weleens vergeten dat de details ook belangrijk zijn. Kies daarom voor nette schoenen. Ze mogen wel casual zijn maar moeten ook professioneel overkomen. Goede opties zijn dan ook van Bommel schoenen. Deze schoenen vinden vaak de beste balans tussen professioneel en casual. 

Het is geen machtsstrijd

Heel veel sollicitanten beginnen aan een sollicitatiegesprek met het idee dat de werkgever alle macht heeft. Ze denken dat de werkgever ze beoordeelt en dat de werkgever over hun toekomst bepaald. Het wordt op deze manier een krampachtige poging om de werkgever te overtuigen. In werkelijkheid is een sollicitatiegesprek een wederzijds gesprek waar er wordt gekeken of het bedrijf en de potentiële werknemer bij elkaar passen. Het is zowel voor jou als de werkgever een slechte situatie als je wordt aangenomen voor een functie waar je in daadwerkelijkheid niet past. Daarom is het aangeraden altijd eerlijk te zijn tegenover de werknemer omtrent je kwaliteiten en vaardigheden. Als het geen goede match is kun je het best op zoek blijven naar een bedrijf en functie waar je beter past. Op deze manier vind je uiteindelijk de beste baan.