Webwizards
Image default
Bedrijven

Codeersystemen: Sinds 1952

Voor sommige bedrijven is het heel handig om een codeersysteem aan te schaffen. wanneer je bedrijf gaat groeien en de vraag toeneemt, zal een codeersysteem het makkelijker maken om alles goed te blijven regelen. Producten zullen gecodeerd worden waardoor ze makkelijker te vinden zijn en je weet wanneer iets niet meer op voorraad is of hoeveel er van verkocht wordt. Zo doe je alles dus automatiseren en zal het werk veel gemakkelijker verlopen. Het codeersysteem dat het meeste gebruikt wordt is de streepjescode. De streepjescode is makkelijk te printen en daarom erg handig in gebruik, ook is het door scanners gemakkelijk te lezen.

In de Verenigde Staten van Amerika werd de streepjescode als eerste gebruikt in het jaar 1952. Hiervoor was er ook een soort gelijk systeem, genaamd de ponskaart, maar mensen vonden dit omslachtig en het was niet ideaal. Er werd dus iets bedacht om de ponskaart te vervangen, en dit werd de streepjescode. Het gebruik van een streepjescode is niet moeilijk, zo moet je namelijk de streepjescode scannen met een scanner. Deze leest de code door de verschillende streepjes en hier komt dus een code uit. De code is verbonden aan dat specifieke product en hiermee kan je in het systeem alle eigenschappen van het product zien.

De Europese Artikel Nummering ofwel EAN is de wereldwijde standaard die wordt gebruikt op het gebied van coding en marking. In Nederland en België zijn de codes op de producten erg vergelijkbaar doordat hetzelfde soort code gebruikt wordt. Vaak heeft deze code namelijk 13 cijfers maar er zijn ook andere codeersystemen. Zo heb je oudere systemen zoals de UPC, wat de voorloper was van de EAN. De UPC heeft niet 13 cijfers, maar het er 12. Een nieuwe versie is dan weer de QR code. Dit is een hele andere code en is in plaats van een rechthoekige code, een vierkante code. De QR code printer wordt veel gebruikt in social media. Zo kunnen mensen met hun telefoon deze code scannen en worden zij automatisch naar een site geleidt.  

http://kba-metronic.nl