Webwizards
Image default
Aanbiedingen

Hoe vroeg werkt een at-home foetale doppler?

Hoe vroeg werkt een at-home foetale doppler?

Sommige merken beweren dat hun foetale dopplers hartslagen kunnen waarnemen vanaf 9 weken zwangerschap, terwijl andere merken beweren dat ze pas werken vanaf ongeveer week 16. Sommige bedrijven beweren zelfs dat hun dopplers alleen in het derde trimester mogen worden gebruikt – dat wil zeggen vanaf week 28. (En even ter herinnering: Tegen die tijd zou je je baby moeten voelen schoppen en misschien zelfs dat kleine hartje horen kloppen met niets anders dan een goede oude stethoscoop).

Maar we weten wat je je echt afvraagt – werkt een vrij verkrijgbare foetale doppler ook eerder dan negen weken? Het korte antwoord: We konden geen goed merk vinden dat dit beweert. Echter, anekdotisch gezien zeggen veel mensen dat ze hun doppler hebben gebruikt voordat het bedoeld was om iets op te pikken, en dat ze erin geslaagd zijn om de hartslag van hun kleintje te horen.

Misschien wil je met je doppler spelen en kijken of je iets kunt horen. Onthoud dat het gebruikelijk is dat je de hartslag pas vanaf het tweede trimester hoort, dus het is belangrijk dat je jezelf kent en weet of het niet horen je onnodige zorgen kan baren.

Veiligheidsproblemen met thuisdopplers

Hoewel thuisdopplers voor de foetus aantrekkelijk zijn voor veel aanstaande ouders, zijn er toch enkele veiligheidsrisico’s. In 2014 raadde de Food and Drug Administration (FDA) het gebruik van foetale dopplers af. De enige keer dat je een doppler zou moeten gebruiken, zegt de FDA, is wanneer een arts het gebruikt, in welk geval het medisch noodzakelijk is. Er is geen onderzoek dat aantoont dat echo’s schadelijk zijn, maar het is het beste om het zekere voor het onzekere te nemen als het om de gezondheid van je baby gaat.

Dit is zorgwekkender als het gaat om thuisdopplers voor foetussen, omdat sommige ouders misschien wel elke dag naar hun foetale doppler willen grijpen. Een paar minuten per week zou geen kwaad kunnen voor je baby.

Andere mogelijke problemen

Veel mensen kopen thuis een foetale doppler om hun ongerustheid over hun zwangerschap weg te nemen. Ze willen misschien “even kijken” hoe het met hun baby gaat tussen de doktersbezoeken door.

Het gebruik van een foetale doppler kan echter het tegenovergestelde effect hebben. Het niet kunnen vinden van de hartslag kan een beetje paniek veroorzaken. Maar er zijn echte redenen voor dit probleem. Het kan zijn dat u de hartslag van uw baby niet kunt vinden als:

  • Het apparaat kapot is. Aangezien sommige dopplers niet door een regelgevende instantie zijn goedgekeurd, hoeven ze aan geen enkele norm te voldoen en zijn sommige van lage kwaliteit.
  • Je bedient het verkeerd. Dit is mogelijk omdat ze zijn ontworpen om te worden gebruikt door getrainde professionals.
  • Het is te vroeg in de zwangerschap om een hartslag waar te nemen.
  • De baby heeft zich in een positie gebracht die de detectie bemoeilijkt.

Hoe gebruikt u een foetale doppler voor thuisgebruik?

De meeste dopplers hebben hun eigen instructies voor het gebruik van het apparaat, maar hier volgt een algemene handleiding:

  • Plaats de batterijen in uw doppler als u dat nog niet gedaan hebt.
  • Ga achterover liggen in een comfortabele positie.
  • Til uw topje op en doe uw broek iets omlaag.
  • Breng de sonogram gel aan op je onderbuik. (Heb je geen sonogram gel? Begrijpelijk – niet veel van ons hebben dat zomaar in huis liggen! Aloë vera is een goed alternatief, en veel lotions werken ook in noodgevallen).
  • Zet de doppler aan en beweeg hem langzaam – heel langzaam – rond totdat je de hartslag kunt horen. Hoe vroeger in je zwangerschap, hoe lager je waarschijnlijk moet gaan. Probeer het onder je navel.
  • Houd er rekening mee dat u ook uw eigen hartslag en de hartslag van een slagader hoort. De hartslag van de baby is veel sneller dan die van een van beide.

 

https://nl.wikihow.com/Je-uitgerekende-datum-berekenen